Klima ötletek: ezekre kell odafigyelni

Klima ötletek: ezekre kell odafigyelni

Bár a klíma szóra gondolva valószínűleg a nyári hőség és az azt ellensúlyozandó falra szerelt készülék jut eszünkbe, ne feledjük, hogy egy légkondicionáló rengeteg féle lehet és attól függően, hogy milyen típusú, más funkciói is lehetnek, mint egy szoba vagy egy lakás hűtése nyáron.

Mi fán terem a Split klíma?

Kétféle klímát különböztetünk meg: a mobil és a split klímát. A split angol szóból (szétválik, megoszt) könnyen kikövetkeztethetjük: ez a megosztott berendezés neve, amelynek van beltéri és kültéri egység része is. Egy kérdést nagyon le tudunk egyszerűsíteni: ha két részes és mobil jellegű klímaberendezés között kell választanunk, egyértelműen az előbbi a jobb megoldás. A mobil légkondicionálót akkor ajánlják, ha a két részes légkondicionáló felszerelése valamilyen okból (a ház működési szabályzata, műemlékvédelem, stb.) nem lehetséges.

A két részes klímákon belül találunk multi és mono típusúkat. Az előbbi azt jelenti, hogy egy külső részhez több belső rész kapcsolódik, míg a mono azt jelenti, hogy egy külső egy belsőhöz csatlakozik.

Szükségünk van inverteres klímára?

Bár ez nem túlságosan jellemző az új elektronikai cikkek esetében, az inverter kérdésében szintén nagyon egyszerű a megoldás: egy európai uniós szabályozás következtében minden egyes EU-ban (így Magyarországon is) forgalmazott szerkezet inverteres, kell, hogy legyen. Tehát, ha új készüléket választunk (ez szintén könnyű kérdés, használt klímát semmiképp sem ajánlunk), akkor az inverteres klíma lesz.

De mi is az inverter? Ha régi készüléke van vagy volt ismerősünknek vagy nekünk, emlékezhetünk, hogy nagy zajjal egyszer csak beindul a gép, szinte érezzük, ahogy izzanak a belső alkatrészek, nagyon erősen hideg levegőt fúj ki a berendezés, majd hamarosan leáll. Elhal a hang, egészen addig, amíg újra túl meleg nem lesz bent, és a folyamat újrakezdődik. Az inverter ezt a kellemetlen folyamatot állítja meg, így egyenletesebbé, kevésbé zajossá téve a hűtést, és ennek során még energiát is spórol nekünk!

Milyen más funkciói lehetnek egy klímának?

A hűtés mellett egyre elterjedtebb, hogy a levegő kifújásával a fűtés funkciót is használja az ember klímájával. Ha ezzel akarunk fűteni otthon, mindenképp prémium (magasabb árkategóriájú) modellekben gondolkodjunk! Elég, ha arra gondolunk, hogy mennyire kellemetlen, ha akár csak egy napra is leesik a hőmérséklet a lakásunkban, télen. Természetesen ez nyáron sem kellemes, azonban a téli fűtésre sokkal inkább szükségünk van, főleg, ha gyerekekkel vagy idősekkel élünk együtt.

Fontos lehet, hogy milyen típusú klímát használunk elhelyezkedés szerint is: az egyik népszerű verzió az oldalfali.

Give a Reply