Klíma: lógjunk ki a tömegből, vásároljunk klímát télen

Klíma: lógjunk ki a tömegből, vásároljunk klímát télen

Ha akartunk már szakembert találni Magyarországon, már biztosan belefutottunk olyan esetekbe, hogy a telefonhívásunkra nem reagáltak, a megígért időpontban nem jöttek ki, stb. Ennek több oka van, az egyik az, hogy bizonyos javítási, telepítési, szerelési folyamatoknak léteznek csúcsidőszakai. Fűtés esetén ilyenek az ősz első hideg napjaitól kezdve a téli hideg végéig, míg a klíma témájában az első igazán forró napoktól kezdve a nyár végéig tartó időszak.

Azonban míg kissé furcsa lehet fűtést szerelni augusztusban (bár lehet ez is jó megoldás!), ha rászántuk magunkat, hogy klímát szereltetünk be otthonunkba, ne várjunk nyárig, mint mindenki más. Így lehet, hogy jobb árakat kaphatunk (egy kerékpár például mindig olcsóbb télen, mint az év többi részében), az azonban közel biztosra vehető, hogy hamarabb találunk szakembert.

Ha klímát keresünk, érdemes elgondolkodni azon, hogy inverteres klíma legyen a választottunk: ezek a hagyományos klímákkal szemben sokkal kevesebb áramot fogyasztanak és sokkal csendesebbek is. Az inverteres klíma működésének lényege az, hogy az éppen megfelelő hőigényhez igazítja a hűtő kompresszor fordulatszámát, így nem fúj rendkívül hideg levegőt és nem kapcsol ki-be, folyamatosan, amely nem csak idegesítő, de károsabb lehet az egészségre is, mivel az erős hideg levegő kifújása könnyebben idézhet elő megfázást.

És mielőtt klímát választanánk, gondoljuk át, hogy szeretnénk-e két legyet egy csapásra: minden klíma tud fűteni is, míg egyes klímák megállják a helyüket magukban, mint elsődleges fűtő- és hűtő készülékek. Ezek általában drágább, magas minőségű, speciális darabok, de a befektetés megérheti (főleg, ha nagyon jól szigetelt az otthonunk), mert az elektromos fűtési rendszerekkel sokkal, de sokkal kevesebb probléma van, mint a hagyományos (fa tüzelésű, gáz, stb) rendszerekkel. El lehet feledkezni az engedélyekről, a bélelt kéményekről, a szerelőkről, a karbantartás nagy részéről…

Ha pedig már van klímánk, ne feledkezzünk meg arról, hogy a klíma tisztítás egy nagyon fontos tevékenység, amelyről nem szabad elfeledkezni egyik évben sem: az egyik fő szempont itt az egészségünk!

Ha akár érdeklődünk az imént leírtak iránt, akár szükségünk van, (vagy lehet) klímára, többet megtudhatunk a klímák témájáról (legyen szó a klímák fajtáiról, típusairól, klímaszerelésről [a klíma beszerelés törvényileg szabályozott: csak azokra a klímákra jár a garancia, amelyeket egy megfelelő képzettséggel és pecséttel ellátott személy tesz fel!], klímák karbantartásáról vagy tisztításáról), egy jó kiindulópont a klima-asz.hu!

Give a Reply